Search for

  Zoek Resultaten

  Close

  Waarom hebben sommige atleten meer uithoudingsvermogen dan anderen?
  Bij intensieve en zware fysieke inspanningen zoals wielrennen of triatlon wordt het hart, net zoals alle andere spieren, vaak langdurig belast. Bij sporters is de lijn tussen presteren en excessief trainen soms heel dun. Eenmaal je als sporter 'overtraind' bent, is het niet zomaar opgelost met tijdelijk wat minder trainen en rust.

  Een nieuwe studie duidt coënzym Q10 aan als een nuttige voedingsstof voor topsporters die intensief aan lichaamsbeweging doen. Terwijl dokters normaal gezien lichaamsbeweging aanbevelen om gezond te blijven, kan excessief sporten – wat topatleten vaak doen – het tegenovergestelde effect hebben en zelfs belastend zijn voor het hart. Het goede nieuws is dat er een mogelijkheid bestaat om dit te voorkomen. Coënzym Q10, een vitamine-achtige stof, helpt om de cellulaire energieomzet op een natuurlijke manier te stimuleren en het uithoudingsvermogen te verhogen, en beschermt zo de hartspier tegen zware lichamelijke inspanningen. 
   

  Getest op mannelijke zwemmers

  In een studie, die gepubliceerd werd in het Britse “Journal of Nutrition”, toonden  onderzoekers aan hoe Q10-supplementen jonge, gezonde en mannelijke topsportzwemmers hielpen door oxidatieve stress te voorkomen. Oxidatieve stress ontstaat wanneer vrije radicalen, ofwel schadelijke moleculen, onze cellen aanvallen en vernietigen.
   

  Geen teken van schade

  De onderzoekers keken naar hartschade en oxidatieve stress bij de deelnemers die al dan niet het coënzyme Q10 preparaat gebruikten. Alle topsporters moesten twee keer per dag hetzelfde zwemprogramma voltooien, met verschillende sessies voor uithoudingsvermogen en snelheid. 
   

  Beschermt tegen intensieve trainingen

  Voor en na de trainingssessies werden bloedstalen afgenomen. De wetenschappers zochten naar verschillende biologische markers van oxidatieve stress en weefselschade. Ze vonden geen teken van weefselschade of verhoogde oxidatieve stress bij topsporters die het coënzym Q10 supplement innamen. Dit suggereert dat de stof een beschermend effect heeft tegen de mogelijke schadelijke gevolgen van intensieve sporttrainingen.
   

  Gedocumenteerde biologische beschikbaarheid

  Coënzym Q10 is beschikbaar in een groot aantal verschillende preparaten. Een preparaat, dat vervaardigd en verkocht wordt door Pharma Nord, is Bio-Q10 en staat bekend om zijn gedocumenteerde biologische beschikbaarheid. Het product, dat werd gebruikt in de baanbrekende Zweedse KiSel-10 studie, bevat coënzym Q10 van hoge kwaliteit en vitamine B2, dat helpt vermoeidheid te verminderen en de cellen beschermt tegen oxidatieve stress.  

   

  Gratis doosje? 

  Neem deel aan de wedstrijd

  Meer informatie? Klik hier   

  Bron:

  The effect of short-term coenzyme Q10 supplementation and pre-cooling strategy on cardiac damage markers in elite swimmers.

  Emami A1, Tofighi A1, Asri-Rezaei S2, Bazargani-Gilani B3. Br J Nutr. 2018 Feb;119(4):381-390  

  À la page d'accueil

  Het bedrijf ontwikkelt, vervaardigt en verkoopt wetenschappelijk gefundeerde voedingssupplementen, kruidenpreparaten en geneesmiddelen gebaseerd op een optimale biologische beschikbaarheid, veiligheid en documentatie.

   

  Openingstijden 

  Ma t/m vrij van 8u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 16u30

  +32 2 720 51 20  

  Adres  

  Pharma Nord bv
  Minervastraat 14
  1930 ZAVENTEM
  België / Belgium

  Instagram