Search for

  Zoek Resultaten

  Close

  Voedselingrediënt kan kinderen met overgewicht helpen 03.2010

  Naar schatting hebben 22 miljoen kinderen in EU-landen overgewicht. Vijf miljoen van hen vallen in de categorie “obees”. Amerikaanse wetenschappers hebben nu hun hoop gevestigd op CLA, een natuurlijk voedselingrediënt. Dit zou helpen lichaamsvet te verbranden.
   
  Het aantal kinderen met overgewicht in EU-landen is enorm toegenomen, met name als gevolg van ongezonde eetgewoonten en gebrek aan lichaamsbeweging. Dit zijn dan ook de belangrijkste focusgebieden in de strijd tegen jeugdobesitas. Amerikaanse wetenschappers zijn echter behoorlijk optimistisch over CLA, een natuurlijk voedselingrediënt, dat kinderen kan helpen af te slanken en vet te verbranden. CLA (geconjugeerd linolzuur) komt voor in het vlees van grazend vee en in zuivelproducten. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat CLA-supplementen lichaamsvet bij volwassenen verbrandt, maar nu is er voor het eerst onderzoek gedaan bij kinderen met vergelijkbare resultaten.
   
  Gewichtsverlies en een lager vetpercentage
  Amerikaanse wetenschappers hebben 53 Amerikaanse schoolkinderen in de leeftijdsgroep 6-10 jaar onderzocht. Deze kinderen kregen willekeurig CLA of een identieke placebo toegediend. Zeven maanden later constateerden de onderzoekers een verschil: de kinderen die CLA hadden gekregen, hadden gewicht en lichaamsvet verloren. De placebogroep was in gewicht en vetmassa toegenomen.

  Het onderzoek is gepubliceerd vóór de uitgave van het American Journal of Clinical Nutrition en ondersteunt eerder onderzoek waarin werd aangetoond hoe CLA de vet-/spiermassaverhouding bij volwassenen met overgewicht verbetert.
   
  Veilig en goed gedocumenteerd
  CLA is goed gedocumenteerd, zowel wat de effecten als de veiligheid betreft. De substantie is GRAS-gecertificeerd in 2008 (GRAS staat voor Generally Recognized as Safe - Algemeen aanvaard als veilig). Wanneer een substantie GRAS-gecertificeerd is, kan het worden toegepast als voedselingrediënt of in supplementen. Een bedrijf heeft onlangs het eerste met CLA verrijkte melkproduct in de Verenigde Staten op de markt gebracht. Het product kan legaal de claim “verbrandt lichaamsvet” en “verhoogt spiermassa” voeren.
   
  Bronnen:
  Am J Clin Nutr. maart 2010
   

  Wat is CLA?
  CLA staat voor conjugated linoleic acid (geconjugeerd linolzuur) en is een van nature voorkomend vetzuur dat wordt geproduceerd in herkauwers wanneer hun spijsverteringssysteem gras omzet in linolzuur. CLA heeft een gedocumenteerd vetverbrandend effect. Dit werd geconstateerd in een Scandinavisch onderzoek uit 2004, waarin mannen en vrouwen met overgewicht gemiddeld 8-9 procent van hun vetmassa waren verloren door CLA-capsules te nemen. Uit een vergelijkbaar onderzoek is gebleken dat CLA vet in specifieke gebieden verbrandt, met name in de dijen. Onderzoek naar CLA heeft ook aangetoond, dat het de vetverbranding versnelt tijdens de slaap.

  Pharma Nord heeft Bio-T ontwikkeld, waarin de voordelige effecten van CLA met die van groene-thee-extract zijn gecombineerd. Groene thee bevat het actieve ingrediënt EGCG (epigallocatechinegallaat), dat volgens onderzoek de vetverbranding met 17% kan versnellen. Bio-T is met name effectief indien het wordt gecombineerd met regelmatige lichaamsbeweging.
   
  Bronnen:
  Am J Clin Nutr. 2004 juni;79(6):1118-25.
  Br J Nutr. 2007 maart;97(3):550-60
  Am J Clin Nutr. 2007 sept;86(3):797-804.

  À la page d'accueil

  Het bedrijf ontwikkelt, vervaardigt en verkoopt wetenschappelijk gefundeerde voedingssupplementen, kruidenpreparaten en geneesmiddelen gebaseerd op een optimale biologische beschikbaarheid, veiligheid en documentatie.

   

  Openingstijden 

  Ma t/m vrij van 8u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 16u30

  +32 2 720 51 20  

  Adres  

  Pharma Nord bv
  Minervastraat 14
  1930 ZAVENTEM
  België / Belgium

  Instagram