België | Select other Country

Visolie versterkt de longwerking bij atleten 03.2010

Duitse onderzoekers hebben aangetoond hoe supplementen van omega-3 vetzuren het longvolume en de luchtstroom bij atleten verbeteren na 12 weken.  

In de toekomst zullen atleten misschien in de rij staan om visoliesupplementen te kopen: een recente Duitse studie heeft immers aangetoond dat na 12 weken toediening van omega-3 vetzuren de longwerking aanzienlijk verbetert. Het recente onderzoek verschijnt in het vakblad Journal of Science and Medicine in Sport.

“Er zijn verdere onderzoeken nodig om het verband tussen omega-3 en longwerking, en onderliggende mechanismen voor een dergelijk verband tijdens de training te verklaren”, schrijven de onderzoekers in het blad.  Maar nu al tonen de resultaten het potentieel van visolie als een natuurlijk onderdeel van een trainingsdieet.   

Indrukwekkende verbetering
Er werden 40 niet-rokende amateurworstelaars (mannen) geselecteerd om deel te nemen aan de studie. Ze werden willekeurig ingedeeld in een van de volgende vier groepen:

a) training gecombineerd met 1000 mg visolie
b) placebogroep
c) training plus placebo
d) een groep die inactief was maar placebo nam.

Na 12 weken werden verbeteringen genoteerd, maar alleen in de groep die training combineerde met visolie. In één geval was er een stijging van 41 procent in het zogenaamde FEV1 (Forced Expiratory Volume of geforceerd expiratoir secondevolume), dat de gedwongen uitademing in een seconde meet. In een ander geval werd een stijging van 53% vastgesteld bij de FVC meting. FVC is de afkorting van Forced Vital Capacity (Geforceerde Vitale Capaciteit). Zowel FEV1 als FVC zijn verminderd bij mensen met longziekten.

Bron:
Journal of Science and Medicine in Sport, maart 2010, vol. 13, deel 2, pagina’s 281-286
“The effects of omega-3 supplementation on pulmonary function of young wrestlers during intensive training" (De gevolgen van omega-3 toediening op de longwerking van jonge worstelaars bij intensieve training)
 
Hoe het juiste supplement kiezen
De visolie die werd gebruikt in de vermelde studie was geen Bio-Marine.  Bio-Marine heeft echter bepaalde voordelen tegenover tal van andere visoliesupplementen die worden verkocht op de Europese markten. Om te beginnen bevat het omega-3 vetzuren in hun vrije vorm, wat betekent dat het spijsverteringstelsel ze direct kan opnemen. Normaal worden omega-3 vetzuren verkocht in de vorm van triglyceriden die in het lichaam moeten worden omgezet vóór ze kunnen worden gebruikt. Door deze stap van vertering over te slaan, werken de omega-3 vetzuren sneller.

Een ander groot voordeel is de aangetoonde zuiverheid van Bio-Marine. De visolie is PureMax gecertificeerd, een garantie voor extreem lage niveaus van zware metalen, PCB’s en andere toxines die worden aangetroffen in vis. PureMax is de wereldleidende zuiveringstechniek en vermindert het gehalte ongewenste toxines tot niveaus die ver onder de officiële grenswaarden liggen.