Search for

  Zoek Resultaten

  Close

  Vitamine D kan je helpen om lichamelijk actiever te worden
   

  Nieuwe studie : Dit kan je helpen om lichamelijk actiever te worden

  In een enigszins onconventionele maar toch vrij inspirerende studie met D-Pearls zijn wetenschappers erin geslaagd de bloedspiegels te verhogen van vitamine D, een voedingsstof die van groot belang is voor de spierfunctie. Toen de bloedwaarden van vitamine D bij een groep mannen stegen, nam ook hun activiteitsniveau toe.

  Wanneer in de donkere tijd van het jaar de zon niet krachtig genoeg meer is om de vitamine D-synthese in de huid mogelijk te maken, kan dit gemakkelijk het activiteitenniveau van mensen beïnvloeden.

  Daarom wilde een groep wetenschappers nagaan of zij op de een of andere manier wat zonneschijn "in de cellen" konden krijgen, bij wijze van spreken, door supplementen vitamine D te geven aan een groep mannelijke vrijwilligers in het Sand Ridge Secure Treatment Center in Wisconsin, VS.

   
  Pharmanord image

  Vitamine D capsules met goede opname

  In totaal meldden 67 mannen in de leeftijdsgroep 31-81 jaar zich vrijwillig aan voor deze studie. Zij kregen willekeurig ofwel een dagelijks vitamine D-supplement (D-Pearls van Pharma Nord) ofwel identiek uitziende capsules met inerte olijfolie (zonder vitamine D).

  Het was niet alleen de inhoud van de capsules die verschilde. De wetenschappers constateerden een significant verschil in vitamine D-status bij de deelnemers, afhankelijk van het soort kuur dat zij kregen.

  Het onderzoek liep van begin januari tot eind mei. Uit bloedmonsters die voor en na de studie werden genomen, bleek duidelijk dat de vitamine D zeer gemakkelijk in het lichaam werd opgenomen. De vitamine d-waarden in het bloed stegen aanzienlijk bij de vrijwilligers die D-Pearls innamen, terwijl ze duidelijk daalden bij de vrijwilligers in de olijfoliegroep.

   

  Meer vitamine D, meer lichaamsbeweging

  Er was ook een duidelijk verschil tussen de twee groepen met betrekking tot het niveau van lichamelijke activiteit. De met vitamine D behandelde mannen waren lichamelijk veel actiever dan de mannen in de andere groep, en degenen met de hoogste vitamine D-spiegels in hun bloed waren ook het meest actief.

  De wetenschappers vermelden dat verschillende factoren je vitamine D-status kunnen beïnvloeden. Zo hebben mensen met overgewicht en obesitas vaak lagere niveaus van de voedingsstof in hun bloed, de oorzaak hiervan is doordat vitamine D de neiging heeft zich aan vetweefsel te binden. Het is geen verrassing dat bij de mannen die het meest intensief trainden een meetbare verlaging van de BMI werd waargenomen en dat zij zelfs gewicht verloren.

   

  Belangrijke vitamine voor de spieren

  In de studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrients, verwijzen de wetenschappers naar fysieke activiteit als "een van de meest veerkrachtverhogende strategieën voor zowel fysieke als mentale gezondheid".

  Wat ze echter niet vermelden, is het zeer relevante feit dat vitamine D bijdraagt tot het behoud van een normale spierfunctie. Het is daarom zeer waarschijnlijk dat de verbeterde vitamine D-status een positieve invloed heeft gehad op de gezondheid van de spieren.

   
  À la page d'accueil

  Het bedrijf ontwikkelt, vervaardigt en verkoopt wetenschappelijk gefundeerde voedingssupplementen, kruidenpreparaten en geneesmiddelen gebaseerd op een optimale biologische beschikbaarheid, veiligheid en documentatie.

   

  Openingstijden 

  Ma t/m vrij van 8u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 16u30

  +32 2 720 51 20  

  Adres  

  Pharma Nord bv
  Minervastraat 14
  1930 ZAVENTEM
  België / Belgium

  Instagram