Search for

  Zoek Resultaten

  Close

  Vitamine C tegen oxidatieve stress in het lichaam
  Vitamine C is effectief tegen oxidatieve stress

  Oxidatieve stress is een chemische onbalans in het lichaam die gezonde cellen en weefsels kan beschadigen. Volgens een Amerikaans onderzoek heeft vitamine C een beschermend effect.

  De meesten van ons weten wat stress is, maar slechts weinigen hebben gehoord over een fenomeen dat oxidatieve stress heet. Het is een aandoening die optreedt in het lichaam wanneer beschermende antioxidanten zoals vitamine C en E in de minderheid zijn door schadelijke vrije radicalen. Veel verschillende aandoeningen worden gekenmerkt door oxidatieve stress, en Amerikaanse wetenschappers van de Oregon State University hebben nu aangetoond dat je de niveaus van oxidatieve stress effectief kunt verlagen met vitamine C.

   

  Verminderd na een paar weken

  In het nieuwe onderzoek kreeg een groep testdeelnemers een hoge dagelijkse dosis vitamine C. Al na drieënhalve week konden de onderzoekers meten hoe hun bloedwaarden van malondialdehyde (MDA) kelderden. MDA is een zogenaamde marker van oxidatieve stress, en lagere MDA-waarden geven aan dat er minder oxidatieve stress in het lichaam is.

   

  Beter gebruik van vitamine E

  De wetenschappers stelden ook vast dat de vitamine C-supplementatie het vermogen van de testdeelnemers om vitamine E uit hun voeding op te nemen, verbeterde. Net als vitamine C beschermt vitamine E tegen oxidatieve stress. Het synergetische effect tussen de twee vitamines zorgt voor een nog betere bescherming tegen vrije radicalen.

   

  Wat is oxidatieve stress?

  Oxidatieve stress is iets natuurlijks en kan kortstondig optreden als een normale reactie van het lichaam zonder een bedreiging voor de gezondheid te vormen. Het is wanneer oxidatieve stress aanhoudt en permanent wordt dat het kan leiden tot de vernietiging van cellen en weefsels. Oxidatieve stress veroorzaakt het potentieel schadelijke probleem dat bekend staat als laaggradige chronische ontsteking en waar veel mensen aan lijden zonder het te weten. Daarom zijn we afhankelijk van een zeer effectieve verdediging met antioxidanten en moeten we ook proberen onze blootstelling aan vrije radicalen te beperken.

   

  Gevonden in veel soorten voedsel

  We krijgen vitamine C uit verschillende voedingsmiddelen zoals fruit (vooral citrusvruchten), rozenbottels, aardappelen en spruitjes. Je zou echter relatief grote hoeveelheden van deze voedingsmiddelen moeten consumeren om de vitamine C-doses te bereiken die in het Amerikaanse onderzoek werden gebruikt. 

   

  Vitamine C in supplementvorm

  Een andere optie is om een vitamine C-supplement te nemen. BioActive Vitamin C is een voedingssupplement met 750 mg vitamine C per tablet. Het draagt bij aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress. Dit preparaat is een voordeel in situaties met oxidatieve stress, waarbij de cellen extra bescherming nodig hebben. Het product bevat vitamine C in de vorm van calciumascorbaat, dat niet zuur is en daarom zacht voor de maag. 

   
  À la page d'accueil

  Het bedrijf ontwikkelt, vervaardigt en verkoopt wetenschappelijk gefundeerde voedingssupplementen, kruidenpreparaten en geneesmiddelen gebaseerd op een optimale biologische beschikbaarheid, veiligheid en documentatie.

   

  Openingstijden 

  Ma t/m vrij van 8u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 16u30

  +32 2 720 51 20  

  Adres  

  Pharma Nord bv
  Minervastraat 14
  1930 ZAVENTEM
  België / Belgium

  Instagram