België | Select other Country

Nutriëntentekort bij ouderen?
Het is algemeen geweten dat het voor bepaalde personen nuttig is om een aanvullend voedingssupplement vitamine D in te nemen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij ouderen. Dr. Miller en zijn team onderzochten in hun studie de mate waarin vitamine D een rol speelt bij bepaalde ouderen. Daaruit bleek nogmaals hoe interessant het kan zijn om een voedingssupplement vitamine D als aanvulling in te nemen. De resultaten waren hetzelfde onafhankelijk van ras of etniciteit. Wat ook opviel was de prevalentie van lage vitamine D-waarden bij Afro-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse deelnemers. Die was opmerkelijk hoger dan bij blanke deelnemers.

Een tekort bij 1 op 4

In België heeft een 8 op 10 mensen een tekort aan vitamine D. Volgens het Amerikaanse onderzoek had meer dan een kwart van de deelnemers een vitamine D-tekort (<12 ng/ml) en 35% had een vitamine D-insufficiëntie (12 tot <20 ng/ml). Dr. Miller stelde vast dat de algemene gezondheid alsook specifieke gezondheidsproblemen beter was bij de ouderen die een voedingssupplement vitamine D innamen.
 

Voedingssupplementen mogelijk nuttig

Uit het onderzoek bleek dat ouderen met lage vitamine D-waarden een snellere achteruitgang kende van hun gezondheid. Ondanks dat het voorlopig nog onbekend is of vitamine D in bepaalde gevallen kan helpen, suggereert Dr. Miller toch dat artsen hun oudere patiënten een voedingssupplement vitamine D gaan toe dienen indien nodig.

Miller, Joshua W. Vitamin D Status And Rates Of Cognitive Decline In A Multiethnic Cohort Of Older Adults. American Medical Association, 2015. Web. 14 Sept. 2015.