Search for

  Zoek Resultaten

  Close

  De meerderheid van de Europeanen krijgt veel te weinig van deze essentiële voedingsstof
  Bijna de helft van de Ierse bevolking krijgt niet genoeg van de essentiële voedingsstof selenium binnen, ook al is Ierland een van de Europese landen met het meeste selenium in de bodem. Lees verder en ontdek de situatie in uw eigen land en hoe gemakkelijk het is om het probleem aan te pakken...


  Bent u bekend met selenium? Zo niet, hier is de korte versie: Selenium is een micronutriënt dat ongeveer 30 verschillende enzymen (selenoproteïnen) in het lichaam ondersteunt. Deze selenoproteïnen helpen de schildklierfunctie, het immuunsysteem, de vruchtbaarheid, de celbescherming en een aantal andere belangrijke lichaamsfuncties te regelen. Met andere woorden, we zijn afhankelijk van selenium om een normale gezondheid te behouden.

   

  Bijna de helft van de Ieren heeft een tekort aan selenium

  Het is daarom bijzonder verontrustend dat volgens een nieuw rapport 47 procent van de Ierse bevolking niet voldoet aan de dagelijkse seleniumbehoefte. Wat het zo alarmerend maakt, is dat bodemanalyses erop wijzen dat Ierland een van de Europese landen is met het meeste selenium in zijn landbouwgrond. De vraag is, hoe zit het met de situatie in uw land?

   

  Selenium arme bodem in België

  Ook in België is onze landbouwgrond arm aan selenium. Een studie uit 2014 concludeerde zelfs dat de selenium concentratie in de Belgische bodem veel te laag is om een drijvende kracht te zijn achter de inname van voldoende selenium. Een tweede studie uit 2014 bevestigde dit aan de hand van vee in Wallonië. De gemiddelde bloedconcentraties van selenium bij het vee waren erg laag. Gemiddeld over alle regio's in Wallonië had 87% van de dieren te weinig selenium.

   

  Vleesloze diëten vergroten het probleem

  Gewassen nemen selenium op uit de bodem waarin ze groeien. Minder selenium in de bodem betekent dus een lager seleniumgehalte in de gewassen. Dit heeft overigens gevolgen voor de hele voedselketen. Zo zal het seleniumgehalte in vlees van grazend vee lager zijn als de gewassen die zij eten weinig selenium bevatten. Decennialang hebben boeren in Denemarken hun vee extra selenium gevoerd om dit tekort te corrigeren. Maar omdat steeds meer mensen de voorkeur geven aan een plantaardig dieet zonder vlees, lopen ze een anders seleniumrijke voedselbron mis.

   

  Hoe Finland zijn probleem oploste

  Finland was vroeger een seleniumarm gebied, maar in 1984 nam de Finse regering een wet aan die verplichte seleniumverrijking van alle meststoffen voorschreef. Als gevolg van dit beleid krijgen alle Finnen nu voldoende selenium binnen via hun voeding. Maar er zijn andere manieren om het probleem op te lossen, bijvoorbeeld door selenium in tabletvorm in te nemen.

   

  Seleniumsuppletie werkt ook

  SelenoPrecise is het unieke en gepatenteerde seleniumgist van Pharma Nord, dat goed wordt opgenomen en in tal van studies is gedocumenteerd. Elke tablet bevat 100 microgram seleniumgist met verschillende seleniumsoorten. Onder de studies die met SelenoPrecise zijn uitgevoerd is de baanbrekende KiSel-10 studie die in 2013 is gepubliceerd in International Journal of Cardiology. Een van onze meest aanbevolen producten in België, Selenium + Zinc, bevat eveneens deze gepatenteerde vorm van seleniumgist.

  U kunt hier meer lezen over SelenoPrecise en Selenium + Zinc:

   

   

  Beschikbaar in alle apotheken.
   

   

  Bronnen:
  Journal of Nutritional Science, 2023, Mar 13;12:e35.doi: 10.1017/jns.2023.23. eCollection 2023.

  De Temmerman L, Waegeneers N, Thiry C, Du Laing G, Tack F, Ruttens A. Selenium content of Belgian cultivated soils and its uptake by field crops and vegetables. Sci Total Environ. 2014 Jan 15;468-469:77-82. doi: 10.1016/j.scitotenv.2013.08.016. Epub 2013 Sep 6. PMID: 24013513.

  Mehdi Y, Cabaraux J-F, Hornick J-L, Istasse L,
  Dufrasne I (2014) Selenium status in cattle herds in Wallonia (Belgium): overview and health management, Veterinary
  World 7(12): 1144-1149.

   
  À la page d'accueil

  Het bedrijf ontwikkelt, vervaardigt en verkoopt wetenschappelijk gefundeerde voedingssupplementen, kruidenpreparaten en geneesmiddelen gebaseerd op een optimale biologische beschikbaarheid, veiligheid en documentatie.

   

  Openingstijden 

  Ma t/m vrij van 8u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 16u30

  +32 2 720 51 20  

  Adres  

  Pharma Nord bv
  Minervastraat 14
  1930 ZAVENTEM
  België / Belgium

  Instagram