Plantaardige capsules op een heel nieuw niveau
De naam is Phytocaps. Ze lijken op gewone gelatinecapsules, maar er is één groot verschil. Het nieuwe en unieke aan de Phytocapsules van Pharma Nord is dat de capsules niet alleen plantaardig zijn, maar ook 100% afbreekbaar in de darmen. Met andere woorden: het volledige capsulemateriaal breekt af in het spijsverteringskanaal, waar het fungeert als gezonde voedingsstoffen. In tegenstelling tot andere plantaardige capsules bevat het capsulemateriaal geen onverteerbare vezels. Phytocaps zijn dus 100% voeding!
Na jaren onderzoek ontwikkelde Pharma Nord een uniek plantaardig capsulemateriaal dat kan wedijveren met de beste dierlijke gelatinecapsules. De capsules zijn bovendien geschikt voor vegetariërs en veganisten. De gebruikte grondstoffen in Phytocaps zijn lokaal geteeld in Denemarken en zijn afkomstig van aardappelen, erwten en GMO-vrije maïs.
Zonder weekmakers
Met andere woorden: Phytocaps worden gemaakt van gezonde voedingsstoffen, die allemaal verteerbaar zijn en die géén zogenaamde weekmakers bevatten. Weekmakers worden gebruikt om de capsulewand elastisch en soepel te maken, om breuk en barstjes te vermijden en de houdbaarheid te verlengen. In klassieke softgelcapsules maken weekmakers vaak 20-30% van de natte gelmassa uit.
Momenteel zijn er twee supplementen verkrijgbaar in Phytocaps: Q10 en vitamine D.
Het ontwikkelingsproces
– wanneer volharding en geluk samenkomen tot succes.
Pharma Nord is vandaag mogelijk de enige producent die een echte plantaardige capsule aanbiedt. Dit initiatief kwam er door de toenemende vraag van vegetariërs en veganisten naar een softgel die niet alleen vrij is van dierlijke ingrediënten, maar ook van de synthetische stoffen die in veel andere plantaardige capsules gebruikt worden. Bovendien wilde Pharma Nord uitsluitend lokale grondstoffen inzetten die overal in de exportlanden toegelaten zijn.
De taak werd toevertrouwd aan ons dochterbedrijf Precise Ingredients, dat al jarenlang hoogwaardige grondstoffen ontwikkelt en produceert, zowel voor voeding als voor farmaceutische toepassingen.
Het werd een jarenlange, maar leerrijke weg, met veel mislukte experimenten met verschillende grondstoffen, maar altijd met focus op nabijheid van grondstoffen om de duurzaamheid te verhogen.
Geen HPMC
We hadden voor de gemakkelijke optie kunnen kiezen, zoals veel andere producenten van plantaardige capsules. In dat geval is het hoofdingrediënt van het capsulemateriaal hydroxypropylmethylcellulose (HPMC), maar dat voldeed niet aan al onze verwachtingen.
HPMC is houtpulp die synthetisch wordt bewerkt. Het heeft veel nuttige eigenschappen: het is geschikt als oppervlaktecoating met matige sterkte, het behoudt vocht in het preparaat, het beschermt tegen afbraak door zuurstof uit de lucht, het zorgt voor elasticiteit en het is bestand tegen olie en vet.
Wij wilden de goede capsule-eigenschappen waarvoor HPMC bekendstaat, maar dan met een oorsprong in plantaardige grondstoffen die van nature in ons voedsel voorkomen. Het probleem was dat geen enkel bedrijf ons zo’n product kon aanbieden zonder afbreuk te doen aan die herkomst.
Waarom we cassavewortel afwezen
Cassavewortel (of tapiocawortel) leek ook zeer geschikt vanwege het hoge zetmeelgehalte en wordt vaak gepromoot als een grondstof die elastische capsules oplevert. Een buitenlands bedrijf bood ons dan ook een plantaardig product aan dat volledig uit cassavewortel zou bestaan. Dat klonk interessant, maar we bleven sceptisch.
We lieten het product analyseren en ontdekten dat de goede eigenschappen te danken waren aan de toevoeging van een synthetische kunststof, PVA genaamd, wat voor ons onaanvaardbaar was in ons streven naar een puur product. Het aandeel PVA bleek zelfs 29% te zijn, bijna een derde van het product.
Geen PVA
PVA is de afkorting van twee thermoplastische lijmstoffen: polyvinylalcohol en polyvinylacetaat. De laatste is vooral bekend als witte houtlijm of timmermanslijm. Geen van beide kan op welke manier dan ook als natuurlijke producten worden beschouwd.
Zoals de naam aangeeft, zijn deze stoffen technisch gezien ‘plastic’, al zijn ze gedeeltelijk oplosbaar in water, en dus niet helemaal te vergelijken met een plastic zak. In de industrie wordt PVA gebruikt als bind- en coatingmiddel. Plantaardige producten hebben in het verleden tot 3% PVA van voedingskwaliteit bevat.
Creatieve producenten hebben PVA ook gebruikt om pulp na te bootsen in goedkope fruitsappen. Toen kritische consumenten ontdekten dat het in feite om synthetisch plastic ging, werd het gebruik ervan onmiddellijk stopgezet.
In capsules op basis van cassavewortel wordt PVA toegevoegd om een aantal gewenste eigenschappen te verkrijgen. Zo is PVA bijna ondoordringbaar voor zuurstof. Soms wordt het ook gebruikt om een vertraagde afgifte van de actieve stoffen te bereiken. Vaak gaat het om polyvinylalcohol, maar ook polyvinylacetaat wordt beschreven in capsules en tabletten.
Aanpassingen noodzakelijk
Cassavewortel viel dus af, niet alleen omdat het geïmporteerd moet worden uit Azië of Zuid-Amerika, maar ook omdat de plant geen bijzondere voordelen bood ten opzichte van meer nabije en dus duurzamere alternatieven.
We gingen daarom verder op zoek in de plantenwereld: appels, sinaasappels, bieten, erwten, maïs en vele andere nabije gewassen, op basis van hun eigenschappen die konden bijdragen aan een zacht, veerkrachtig oppervlak dat geschikt zou zijn voor capsulemateriaal. We ontdekten dat de structuur van planten aangepast moest worden om de nodige functionaliteit en houdbaarheid te verkrijgen.
Een doorbraak met aardappel, maïs en erwt
Na veel testen met verschillende combinaties van zetmeel uit groenten werd een optimale combinatie gevonden op basis van aardappel, maïs en erwt. Deze mix leverde precies de elasticiteit, stevigheid en verwerkbaarheid die nodig zijn voor een hoogwaardige capsule.
Na veel experimenten ontdekten we ook dat het kneden van de capsulemassa cruciaal was om het gewenste productieproces te realiseren. Dat vereiste de aanschaf van een speciale kneedmachine. Daarnaast moest volledig nieuwe apparatuur ontwikkeld worden om de capsules te vormen. Ook dat vroeg om vele tests.
We hebben intensief overlegd met bedrijven die knowhow hadden op dit gebied, maar zij trokken zich uiteindelijk allemaal terug omdat ze zelf geen stabiele capsules konden produceren. Stap voor stap brachten onze eigen experimenten ons dichter bij het doel.
Het proces vroeg om nieuwe technieken, gespecialiseerde mengmachines en eigen ontwikkelde capsule-apparatuur.
Het resultaat
Na meer dan 6 jaar onderzoek ontstonden de Phytocaps.
- 100% plantaardig en volledig verteerbaar
- Sterker en duurzamer dan klassieke plantaardige capsules
- Betere bescherming tegen licht en oxidatie
- Geproduceerd uit lokale, gezonde ingrediënten
Om de inhoud tegen licht te beschermen, worden natuurlijke stoffen gebruikt zoals vetarm cacaopoeder, rode biet en groene thee. Alles wordt in de darm afgebroken zoals gewone voeding.
Precise Ingredients kan vandaag dus een grondstof leveren voor de productie van capsules die volledig voldoet aan de hoge kwaliteitsnormen van Pharma Nord.
Pharma Nords Phytocapsules vragen om meer precisie en zijn veel complexer te produceren dan de meest gebruikte dierlijke gelatinecapsules, waardoor de prijs iets hoger ligt.